Pressmeddelande: Tim Bergling Foundation öppnar musikstudio på Nacksta fritidsgård i Sundsvall – B.Babyuppträder på invigningen 12 september

Den 12 september inviger Tim Bergling Foundation sin fjärde musikstudio i landet inom ramen för Studios – For A Better Day.Platsen är Nacksta fritidsgård i Sundsvall.

Med sin studiosatsning vill Tim Bergling Foundation tillsammans med fritidsgården nå fler unga och sänka trösklarna genom att erbjuda en kostnadsfri aktivitet under fritiden, där alla ska känna sig välkomna och trygga.

– Vi ser en otrolig potential i att satsa på en musikstudio i Nacksta då fritidsgården har ett starkt samarbete med skola, socialtjänst och polis, säger Joanna Stassos Wolf, projektledare på Tim Bergling Foundation.

Studion är ritad av Aviciis studiodesigner Jens Eklund och på invigningen uppträder hypade rapparen B.Baby, som själv i princip växte upp på en fritidsgård.

Vid invigningen av musikstudion på Nacksta fritidsgård i Sundsvall den 12 september gör B.Baby ett uppträdande. Göteborgsrapparen, som i fjol hade en superhit med ”Hjärta”, har inspirerat en hel generation musikfans med sina texter om känslor och psykisk ohälsa.

– Jag växte i princip upp på Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården, säger B.Baby. Det är en plats som betyder väldigt mycket för mig, så jag stöder helhjärtat alla sådana här satsningar.

Nacksta fritidsgård har funnits sedan 1973 och under perioder haft turbulenta tider då det varit stökigt. Sedan en tid tillbaka håller fritidsgården aktivitetsmöten tillsammans med skola, socialtjänst och polisen i området. De har skapat trygghetsgrupper där flera olika lokala aktörer är involverade. Arbetet syftar till att kunna fånga upp ungdomar som har en risk att hamna snett och lättare kunna slussa ungdomarna till rätt ställe. Ett av dessa ställen är Nacksta fritidsgård där det numera även finns en musikstudio, som går i Aviciis anda.

Med projektet Studios – For A Better Day vill Tim Bergling Foundation ge fler barn och unga möjlighet att komma i kontakt med sin kreativitet genom musiken.

Kunskapen om hur kulturella aktiviteter och upplevelser kan påverka hälsa och välbefinnande har ökat de senaste åren. Musik kan även bidra till att motverka den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga samt främja sociala inkludering och samhörighet.

Stiftelsen öppnade sin första studio i House of Tensta 2022 och i april i år lanserades den andra studion i Umeå, den tredje i Andersberg i Gävle följde i maj och så nu då den fjärde i Sundsvall.

Målet är att bygga totalt tio musikstudioverksamheter runtom i landet där det behövs som mest.

– Vi är stolta och förväntansfulla över att vi tillsammans med Sundsvall kommun kan gå in och satsa på en ny musikstudio på Nacksta fritidsgård. Vi ser stor kraft i att fritidsgården har ett så starkt samarbete med skola, socialtjänst och polis. Alla barn och unga som bor i området får nu möjlighet att lära sig producera musik men också utveckla en redan påbörjad musikproduktion. Musik och känslor är starkt besläktade och vi kommer i förlängningen att utforma en metod för ungas välmående och framtidstro med en koppling till musikstudioverksamheten, säger Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation.

– Musik ger glädje och förenar människor. Tillsammans med Tim Bergling Foundation bidrar den här studion till att rädda ungdomar från att hamna i fel miljöer, säger Elisabeth Orre, enhetschef på Nacksta fritidsgård.

Det är många engagerade aktörer involverade i projektet i Sundsvall. Christian Alehagen, chef varumärke och samhällsansvar på OBOS, säger:

– För unga människor kan musik göra stor skillnad i livet för välmåendet. Forskningsstudier visar hur musik påverkar våra kroppar, hjärnor och känslor. Den har en ”botande” effekt, skänker glädje och inte minst skapar den relationer och formar ens identitet. För OBOS är det självklart att vi vill vara med och bidra till allt detta positiva.

Studion i Sundsvall är ritad av Aviciis tidigare studiodesigner Jens Eklund som också kommer att närvara under invigningen på Nacksta Fritidsgård den 12:e september.

– Vi ser fram emot att öppna fler musikstudior i Sverige under 2024 så att ungdomar på fler orter får tillgång till musiken och sin kreativitet, säger Klas Bergling.

Klas Bergling

Chairman