January 21, 2025
Atrium Ljungberg och Tim Bergling Foundation inleder ett långsiktigt samarbete för att sätta ungas psykiska hälsa i fokus inom stadsutveckling. Att ingå i ett socialt sammanhang och känna tillhörighet har stor påverkan på den psykiska hälsan. Genom initiativ som knyter samman det fysiska stadsrummet med ungas behov, strävar parterna mot att skapa platser där ungdomar känner gemenskap och framtidstro.
Tim Bergling Foundation bildades av Klas Bergling ochAnki Lidén efter deras son Tim ”Avicii” Berglings tragiska bortgång som 28-åring år 2018. Stiftelsen arbetar förebyggande för ungas psykiska hälsa och för att bryta stigmat kopplat till psykisk ohälsa och självmord. Avicii fortsätter än i dag att vara en av världens största artister och den mest streamade svenska artisten i världen. Nu inleder stiftelsen ett flerårigt partnerskap med Atrium Ljungberg.
– Vi behöver få med oss näringslivet för att jobba långsiktigt med ungas välmående. Därför är vi stolta över att ingå ett djupgående partnerskap med ett företag som agerar i en bransch som har stor möjlighet att påverka samhället och som dessutom delar våra värderingar. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för stiftelsens vision om ett samhälle där barn och unga mår bra. Det ligger påfallande nära Atrium Ljungbergs egen vision, så vi har mycket gemensamt, säger Klas Bergling, ordförande för Tim Bergling Foundation.
Människors välmående och livskvalitet står i centrum förAtrium Ljungbergs egen strategi, genom visionen ”Alla vill leva i vår stad”. I det nya samarbetet med Tim Bergling Foundation förstärks denna ambition genom ökad involvering av unga i utformningen av framtidens stadsmiljöer och fastigheter. Atrium Ljungberg vill bidra till att främja ungas psykiska hälsa, bland annat med hjälp av Tim Bergling Foundations ungdomsråd, och samtidigt framtidssäkra sin egen verksamhet.
– För oss är det centralt att ta samhällsansvar, men det är också en affärsstrategisk fråga att arbeta närmare unga människor och att främja psykisk hälsa. Fastigheter innebär långsiktiga investeringar i framtiden och då behöver vi lyssna mer på framtida generationer. Tillsammans med Tim Bergling Foundation tar vi in ungas röster i våra projekt och utvecklar stadsmiljöer och fastigheter som främjar deras välmående och livskvalitet, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.
Den psykiska hälsan bland unga har på många sätt försämrats, i Sverige och globalt. Ungefär varannan 15-åring i Sverige uppger att de upplever psykosomatiska symptom såsom sömnsvårigheter, oro och ont imagen, flera gånger varje vecka. Folkhälsomyndigheten har visat att känslan av ofrivillig ensamhet i dag är lika stor bland barn och unga vuxna som bland de allra äldsta i befolkningen, och att detta är tätt kopplat till psykisk ohälsa.
– Detta är en fråga som hela näringslivet behöver ta på större allvar. Det är dags att vända den mycket oroande utvecklingen. Vi har själva mycket att lära oss. Att få ökad kunskap är en viktig anledning till att vi prioriterar det här samarbetet. För oss är ämnet nära besläktat med hållbarhet men också med andra frågor om hur vi skapar värde för alla våra intressenter, som en positiv kraft i svenska städers utveckling, säger Annica Ånäs.
Tim Bergling Foundations ungdomsråd träffar AtriumLjungbergs ledning
Det fleråriga samarbetet innebär inledningsvis bland annat att:
➔ Atrium Ljungberg är huvudpartner i Tim Bergling Foundations bokprojekt Vad behöver vi For a Better Day? där unga får uttrycka sina tankar om vad de behöver för att må bra. Genom kampanjer och aktiviteter på Atrium Ljungbergs fysiska platser skapas forum för dialog och engagemang – och en plattform för att lyfta ungas psykiska hälsa på agendan. Resultaten presenteras i en uppdaterad version av boken.
➔ Tim Bergling Foundations ungdomsråd träffar Atrium Ljungbergs ledning.
➔ Atrium Ljungberg stöttar Tim Bergling Foundation i kontakter med den privata sektorn, vars deltagande behöver växa i kampen mot ungas psykiskaohälsa.
➔ Tim Bergling Foundation utbildar löpande Atrium Ljungbergs medarbetare i frågor om psykisk hälsa.
➔ Parterna planerar flera initiativ och aktiviteter som kommer att lanseras längre fram.
Tidigare i år utnämndes Atrium Ljungberg till ett av världens mest innovativa bolag av det amerikanska magasinet Fast Company. AL var det högst rankade svenska bolaget på listan, globalt toppad av Nvidia. Bland Atrium Ljungbergs stadsutvecklings projekt ingår världens största trästad,Stockholm Wood City i Sickla som nyligen bygg startats, Nya Slussen, Hagastaden och Slakthusområdet, som är en större omvandling än både Meatpacking District iNew York och Kødbyen i Köpenhamn.
Atrium Ljungbergs organisation arbetar sedan tidigare meden nollvision när det gäller stressrelaterade sjukdomar och arbetsplatsolyckor och genomför hälsokontroller för alla medarbetare för att upptäcka ohälsa. Det interna arbetet utvärderas sedan 2022 i den evidensbaserade medarbetarundersökningen Human Financial Wellness.
Nacka, 2025-01-20
Atrium Ljungberg AB (publ)
För mer information kontakta:
Marianne Perslow, kommunikationschef Atrium Ljungberg, 070-341 5421
Marianne.perslow@al.se
Om Atrium Ljungberg:
Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Vi äger, utvecklar och förvaltar fastigheter på tillväxtmarknader i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Vårt fokus är att utveckla attraktiva stadsmiljöer för kontor och handel kompletterat med bostäder, kultur, service och utbildning.Den totala uthyrbara ytan omfattar cirka 1 miljon kvadratmeter fördelade på ettsjuttiotal fastigheter värderade till 58 miljarder kronor. I våra områden arbetar och studerar drygt 30 000 personer och lever och bor ett tusental personer. Vår projektportfölj möjliggör investeringar i framtiden motsvarande drygt 40 miljarder kronor. Atrium Ljungberg är noterat som ATRLJ-B.ST på NasdaqStockholm Large Cap-listan.
Läs mer på www.al.se